סגנון הבנייה בישראל מתבסס על שלדי בטון, והוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בענף הבנייה. לכן, על מנת שנוכל להשתמש בבטון כיאות, כדאי לחשב נכון את כמות קוב הבטון וכאשר מבצעים חישוב כמות קוב בטון חייבים לעשות זאת במדויק, כדי שנוכל להתאים את התערובת לתבנית היציקה וכך למלא כראוי את השלד של הפרוייקט.
בנוסף, כך נוכל לוודא שהחומר יושרש כראוי במקומו, ועל ידי זה, למנוע סדקים או התפוצצויות בהמשך.
קצת על תפקידו של הבטון בתהליך הבניה
בטון הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בענף הבנייה, והוא מורכב מתערובת של חומרים היוצרים בלילה סמיכה ונוזלית, המשמשת לבנייה.
החומרים היוצרים את הבלילה הם: מים וצמנט – שהוא סוג של דבק המגיע בצורת אבקה, חול וחצץ. בהתחלה תערובת הבטון מתאפיינת בצמיגיות גבוהה, אך לאחר מספר שעות היא מתקשה והופכת לחומר יצוק וחזק.
כיום, הבטון ממלא תפקיד מרכזי בעולם הבנייה בישראל, וחוקי הבנייה בישראל מחייבים שימוש בשלד מבטון מזוין או מפלדה שיש לה ציפוי בטון.
למבנה הטיפוסי הזה ישנם יתרונות של חוזק, גמישות וחופש בתכנון, ובנוסף, למתכנן ניתנת חרות כמעט מושלמת לתכנן את המבנה ללא תלות קונסטרוקטיבית בין הקומות של המבנה בבניינים פשוטים.
חישוב כמות קוב בטון – האם יש נוסחה מדויקת
בשלב הראשון, חשוב להבין שהחומרים השונים שמרכיבים את הבטון יכולים להתנהג בצורות שונות ולתערובות אלו אין נוסחה מדויקות, ולכן, השיטה הטובה ביותר היא ליצור תערובת ניסיונית של בטון, ולאחר שנבחן אותה, נוכל להחליט מה ניתן לשנות ובכך להגיע לתערובת הנכונה והמתאימה עבור כל פרויקט.
אילו שיטות שונות לבניית תערובות בטון איכותיות קיימות בשוק
נוסחה לחישוב חומרים– שימוש בנוסחה קבועה של חישוב כמויות בטון אשר אמורה להנחות את מייצר הבטון בצורה כללית ובכך להעניק אומדן בסיסי של שילוב חומרים. (הנוסחה היא מורכבת למדידה, ולכן מומלץ להעזר במומחי חברת AQUADOM שצברו ניסיון רב בתחום).
החומרים הדרושים לייצור תערובת מבטון הם:
מלט– חומר דק ואבקתי בצבע אפור או לבן ,שמשווק בשקים וניתן לרכישה בכמויות שונות.
חול– ניתן לרכוש חול בחנויות מתמחות לחומרי בניין, בתנאי שמדובר בחול נקי (ולא חול שנאסף בגינה או מהים…)
חצץ– ניתן לרכוש סוגים שונים של חצץ, אבנים קטנטנות ועדינות או גסות וחדות, צבעוניות או כאלה שהן בגוון אחיד. בכל מקרה, חצץ משמש ליציקות בטון כבדות ומאסיביות שדורשות נפח ועמידות גבוהה.
מים- המרכיב החיוני, שמחבר את כל חומרי היצירה והופך אותן לדבק חזק ואפקיטיבי.
כאשר אנו ניגשים להכין את התערובת ע"פ הנוסחה – נכפיל את הגובה במטר מרובע, ובכך נקבל את מספר הקובים הנדרש.
(רצוי להכין כמות גדולה יותר, מכיוון שלעיתים יש שקע בקרקע שלא ניתן להבחין בו. התוספת לא תפגע בתערובת, להפך- כך ניתן יהיה להרוויח מספר ס"מ לעובי הבטון)
קביעת כמות האוויר ומציאת כמות הצמנט – אחד השלבים החשובים בתכנון תערובת בטון הוא קביעת כמות האוויר וכמות הצמנט. כדי לבצע חישוב כמויות בטון, יש להעריך כמה אוויר צריך להיכנס לתערובת המתכוננת.
(ע"פ כללי הבנייה- בחישוב יחס צמנט, צריך להתבסס על נוסחה קיימת שמביאה בחשבון את פרמטר מקדם היעילות הפוצלני, ובחישוב כמות האוויר- יש להתחשב בגודל הנומינלי של האגרגט הגב).
בחירת קבלן בטון וההשפעה על חישוב כמות קוב בטון
אנו ממליצים לאתר קבלן בעל ניסיון בהבאת בטון, כדי למנוע דחיות מיותרות והוצאות בלתי צפויות. הזמנת קוב של בטון ליום, לא מתחיל ונגמר בהזמנה עצמה. יש להתאים את סוג הבטון והרכבו לצרכי הבניה לכן רצוי להשתמש בחברת פיקוח בניה, כיוון שלא כל תערובת מתאימה לכל יישום ועל כן יש להעזר במקצוענים המתמחים בתחום של ניהול פרויקטים.
בהתאם להוראות מהנדס, וודאו כי הקבלן מזמין בטון בהרכב הרצוי, ולאחר קבלת ההזמנה, בדקו כי סוג הבטון המופיע בה הוא אכן זה שהזמנתם.
לסיכום
חישוב כמות קוב בטון מהווה משימה מורכבת בעיקר בגלל מגוון החומרים שמרכיבים את הבטון וצרכי המבנה, וזוהי משימה שכל מומחה בבטון חייב להכיר, ולבצע אותה באופן הטוב ביותר וכמובן שזה ישפיע על עלויות הבניה למ"ר.
הצוות שלנו מעניק ליזמים וקבלנים ייעוץ מקצועי בכל הנוגע לנוסחה המוצלחת והמדויקת לחישוב כמויות בטון למבנה ותערובות בטון איכותיות על מנת למנוע ליקויי בניה, שעשויות לחסוך לכם כסף במידה משמעותית.
אנחנו ב בAQUADOM, מעמידים לרשותכם את אנשי המקצוע המומחים והמיומנים ביותר בניהול ופיקוח פרויקטים, וכן בייעוץ הנדסי ונשמח ללוות אתכם בתהליך התכנון והבנייה של הפרוייקט שלכם.
למידע מידע נוסף ולקבלת מענה מקצועי בהקדם הנכם מוזמנים ליצור איתנו קשר להשאיר פרטים באתר שלנו.